
Přemýšlíte o tom, že začnete podnikat? Pokud máte obchodního ducha, rádi komunikujete s lidmi a k tomu navíc milujete dobrou kávu, můžete si otevřít třeba kavárnu. V následujícím článku vám poradíme, jak na to.
Ze všeho nejdříve se na svůj záměr podívejte realistickým okem. Provozování kavárny není jen klábosení se zákazníky a příprava kávy, ale také účty, daně, opravy a hledání zaměstnanců. Je to pro vás? Rovněž myslete na to, že podnikání může ohrozit vaše osobní finance. Každý rozjezd podnikání vyžaduje nějaký finanční polštář. Spoléhat se jen na úvěry od bank se nevyplácí.
Vytvoření byznys plánu
Každé podnikání potřebuje byznys plán neboli rozpočet. Musíte předem vědět, na kolik vás otevření vyjde. Tento krok je vhodné svěřit ekonomovi. Házení čísel od boku vám bude k ničemu. Váš podnik totiž musí vydělávat, jinak brzy zbankrotujete.
Obchodní koncept
Součástí byznys plánu by měl být i obchodní koncept vaší kavárny. Máte představu, co všechno budete svým návštěvníkům nabízet? Croissanty, koláčky, dorty, sendviče? Budete je připravovat přímo v kavárně, nebo je kupovat od dodavatele? I v tom byste měli mít jasno.
Lokace
Poloviční zárukou úspěchu je správné místo. Obecně se dá říci, že čím více lidí okolo projde, tím lépe. Ale také vyšší nájem, I ten samozřejmě musíte zahrnout do svého obchodního plánu.
Přípravu kávy svěřte profesionálům
Důležitá samozřejmě bude i samotná káva, která vaším budoucím zákazníkům bude muset chutnat. Praktické záležitosti týkající se samotné kávy, ať již její přípravy či výběru, už můžete svěřit profesionálům. Službu otevření kavárny nabízí například Showroom a pražírna Kafe king (kafeking.cz). Poskytnou vám spoustu praktických rad, doporučí vhodný profesionální kávovar, zaškolí personál v přípravě espressa a jiných nápojů a k tomu vám mohou dodávat i čerstvě upraženou kávu. A k dispozici vám budou i po prodeji. Prostě se o vaši kavárnu postarají po té praktické stránce.
Tak, ať se vám daří.