Rady a Návody

Co všechno potřebujete pro vybavení nového baru?

Otevřít si vlastní bar je dost možná snem nejednoho z vás. Předtím, než se do jeho realizace dáte, je dobré vědět, co za jeho budováním vlastně stojí. Bar totiž potřebuje kromě kvalitně propracovaného konceptu i širokou škálu vybavení a zařízení. Co všechno se vyplatí znát ještě předtím, než se do budování vlastního baru pustíte? Přečtěte si několik tipů, se kterými pro vás možná bude plnění vlastního snu o něco jednodušší záležitostí.

Než začnete budovat vlastní podnik

To, v jakém stylu budete váš bar zařizovat, je jednou z prvních věcí, kterou byste měli promyslet. Koncept, který vás budováním povede, byste měli znát ještě předtím, než se pustíte do jakýchkoliv dalších prací. I když se na cestě možná objeví překážky, a vy tak budete muset z některých představ slevit, stále byste si měli co nejvíce stát za původní představou. Berte také zřetel na to, že budovat bar není jen o výběru barových židliček nebo barmanských shakerů. V momentě, kdy se rozhodnete otevřít vlastní podnik a splnit si svůj sen, se zároveň stanete někým, kdo vede firmu. A to obnáší spoustu povinností. Je tak třeba vědět, co zvládnete sami, a s čím je lepší si nechat poradit. Pro začátek je třeba vhodné využít služeb architekta, se kterým společně vybudujete prostor, který budete milovat vy i vaši hosté.

Prostor hraje prim

Jak by měl bar vypadat, a co všechno tento podnik potřebuje k tomu, aby vše šlapalo jak má? V první řadě musí být prostor baru dobře rozložený, a to tak, aby se lidé, jež ho budou navštěvovat, cítili dobře. Atmosféra, která v baru panuje, hraje hlavní roli. Neméně důležité je ale i to, aby se za barovým pultem barmanům dobře pracovalo, servírky neměly problém při roznášení objednávek a zákazník nemusel dlouho čekat na svůj oblíbený drink. Nechte si pomoci od architekta nebo designéra, se kterým společně doladíte všechny detaily tak, aby byl výsledek přesně takový, jaký si váš prostor zaslouží. Ale pozor! Architekt není barman, který pak bude každý víkend pracovat za barovým pultem. Není úplně od věci konzultovat rozložení baru s personálem a nebo přizvat profíka, který už za barem stál, pracoval a ví, jak si usnadnit práci tak, aby každý pohyb za barem dával smysl a nebyl zbytečný.

Co nesmí chybět v baru?

Podniku dominuje veliký barový pult, za kterým vznikají pomocí barmanských šejkrů, míchacích sklenic, sítek a jiggerů lákavé koktejly. Před ním najdete barové židle a expediční desku. Zbytek vybavení baru je obvykle dost podobný vybavení v kavárnách nebo vinárnách. Vitríny na sklenice a lednice na chlazení nápojů jsou tak nepostradatelnou součástí každého podniku. To, jak budou sklenice na koktejly, pult nebo židle vypadat, je jen na uvážení každého, kdo se chystá bar otevírat. Vše by ale mělo zapadat do uceleného stylu. Někdo využije služeb truhlářů, kdy bude veškeré vybavení vyrobeno na míru, jiný dá přednost sériové výrobě. Vybavení by mělo vyhovovat vašim veškerým požadavkům a potřebám. Další místa na sezení jsou obvykle situována ke konferenčním stolkům doplněné o pohodlná křesla, na kterých mohou hosté trávit dlouhé hodiny.

Vzhled, který ovlivní chuť

Že vám to přijde nesmyslné? A přitom přesně tak to je. Stejně, jako vám může chutnat jídlo z bílého talíře úplně jinak než z modrého, podobně je to i u podávání míchaných nápojů a koktejlů. V různých sklenicích na koktejly mohou nápoje chutnat zkrátka jinak. To už ale záleží i na stylu, pro který jste se rozhodli.

Sklenic pro bar či klub byste měli mít v záloze hned několik. Pro příklad třeba sklenice na alkohol, ale i víno a šampaňské. Důležité jsou také sklenice na whisky, gin tonic, rum, krátké koktejly i vodu. Vybírat byste měli zejména takové, které vydrží nápor mytí v myčce a dalších běžných faktorů, se kterými se sklo v gastronomii setkává. Odolnost barového skla by tedy měla být co nejvyšší a proto se rozhodně vyplatí investovat více do kvalitních značek skla jako je třeba Nachtmann, Libbey, Crystalex, Pasabahce, Rastal, atd.

Co dělá bar barem?

Samozřejmě kvalitní personál, přátelská atmosféra a unikátní prostředí. Do neopomenutelného vybavení baru patří kromě již zmíněných barmanských šejkrů, strainerů nebo jiggerů, jsou třeba i míchací lžičky, muddlery, lisy na ovoce i odměrky na alkohol. Pro čistý stůl a barmanský pult se budou hodit také pivní tácky a rozetky z papíru, které je možné potisknout vlastním logem baru. Velmi důležité je také nakoupit kvalitní rohože a podložky k výčepu. Pokud v baru podáváte i jídlo, bude dobré nakoupit jednorázové obaly a jídelní boxy pro rozvoz jídla i take away. Specializovaných eshopů kde nakoupit barmanské potřeby je hned několik. Porovnejte si tedy i výběr a ceny.

What is your reaction?

Excited
1
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply