Rady a Návody

Tipy, jak si přehledně zorganizovat lednici

Lednička je jedním z nejpoužívanějších spotřebičů v každé domácnosti, její přehlednost je tak více než důležitá. Pokud bude mít každá věc své přesně stanovené místo, nestane se, že byste na několik týdnů zapomněli na svůj oblíbený sýr zahrabaný v zadní části. Správná organizace je tak důležitým krokem k zamezení plýtvání jak potravin, tak vynaložených finančních prostředků.

Začněte důkladným úklidem

Než se pustíte do organizace lednice, je žádoucí ji celou vyprázdnit a důkladně vyčistit. Ideálně tak učiňte během chladnějších dnů, aby se vám potraviny mimo lednici nezkazily dříve, než ji stihnete vyčistit. K úklidu je možné použít jak prodávané čisticí přípravky, jejichž nejvýhodnější ceny získáte pravidelným sledováním letáků na slevovém portálu Kaufino.com, tak i přírodní prostředky, které máte při ruce doma. Na úklid bez chemie je nejlepší ocet. 

Pozornost během úklid věnujte jednotlivým přihrádkám a poličkám, které jednu po druhé otřete. Zkontrolujte také trvanlivost všech potravin a zbavte se těch, kde lhůta trvanlivosti vypršela již před dávnou dobou. Jakmile se bude vnitřek lednice doslova lesknout, vrhněte se na další krok, kterým je právě organizace. 

Jak uspořádat lednici

Obecně největší chlad se drží ve spodní části lednice, proto je vhodné zde ukládat potraviny, jakými je maso, ryby, případně ovoce a zelenina. Pro nákup cenově příznivých potravin zkuste prolistovat letáky na slevovém portálu Kaufino.com, kde je oblíbený například Kaufland či Žabka leták. Na středně položené police patří především mléčné výrobky, tedy kterékoliv jogurty, sýry či kefír, a také bobulovité ovoce, například borůvky. 

Nejvyšší police jsou ideálním místem pro ty věci, které je nutné zkonzumovat mezi prvními. Uskladněte zde také například připravené svačiny či obědy do práce a školy. Jedná se o jednu z nejteplejších částí lednice, na které by se tak rozhodně neměly uchovávat masné výrobky. Nejvyšší teploty se nacházejí ve dvířkách, kam tak přijdou nápoje, džemy, vejce nebo různá dochucovadla. 

V čem potraviny uchovávat

Základní pravidlo zní: nic nenechávat ležet navolno. Potravinám ponechejte buď jejich originální obal, v němž jste je třeba díky Žabka letáku zakoupili, nebo je uschovejte do uzaviratelných nádob. Pokud si však budete zakoupené potraviny přemisťovat do vlastních obalů, označte je datem minimální trvanlivosti, abyste měli jasnou představu o tom, do kdy je žádoucí dané suroviny zúročit. 

Existuje také spousta věcí, které do lednice nepatří. Řadí se mezi ně pečivo, banány, citrusové plody nebo rajčata. Zmíněné ovoce či zelenina totiž v chladných podmínkách ztrácí svoji charakteristickou chuť a dochází k jejich rychlejšímu zkažení. 

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.